MORATORIJUM NA SVA POTRAŽIVANjA AOFI

Agencija za osiguranje i finasiranje izvoza (AOFI) donela je odluku o uspostavljanju moratorijuma na sva potraživanja u cilju prevazilaženja negativnih efekata po izvoznu orjentisanu privredu Srbije usled pandemije virusa COVID 19.

Imajući u vidu nastalu situaciju i suočavanje sa teškoćama u otplati obaveza AOFI, čija je prvenstvena uloga da podstiče izvoz i pruži podršku izvozno orjentisanim privrednim subjektima, preduzeo je neophodne mere kako bi u vanrednim okolnostima olakšao situaciju svojim korisnicima.

Tako Agencija svim korisnicima kredita odobrava period mirovanja dospelih i nedospelih obaveza do kraja godine.

Odlukom su izuzeti korisnici kredita nad kojima se sprovodi sporazumno finansijsko restrukturiranje, postupak stečaja i prinudne likvidacije.

Moratorijum se ne odnosi ni na korisnike kredita za koje je doneta odluka Izvršnog odbora Agencije o pokretanju postupka naplate potraživanja sudskim putem sa stanjem na dan 31. mart.

Korisnicima kredita kojima je Agencija blokirala račun podnošenjem menica na prinudnu naplatu, u periodu mirovanja, deblokiraće se računi povlačenjem menica, ali pod uslovom da je blokada izvršena na rate kredita i kamate dospele u 2020. godini i to samo od strane Agencije.

U periodu mirovanja neće se obavljati prinudna naplata potraživanja, a zatezne kamate po svim plasmanima Agencije – krediti, faktoring i garancije, prestaju da se obračunavaju od 16. marta do kraja godine.

AOFI će sa korisnicima, a nakon isteka moratorijuma, zaključiti anekse ugovora kojim će se definisati način otplate celokupnog preostalog dospelog i nedospelog duga na 24 mesečne rate, uključujući grejs period od tri meseca, sa kamatnom stopom od 2,5 odsto godišnje.

Svi korisnici koji ne žele da koriste period mirovanja treba da dostave izjavu Agenciji najkasnije do 24. aprila.

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d. Užice je izvozno kreditna agencija Republike Srbije, osnovana 2005. godine posebnim Zakonom o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije.

Mi pružamo:

 • Paket proizvoda i usluga iz oblasti finansiranja i osiguranja, na jednom mestu
 • Povoljne uslove finansiranja i osiguranja izvoza
 • Kratke rokove realizacije
 • Sigurnije poslovanje na inostranim tržištima
 • Konkurentnost i rast prodaje
 • Značajne tržišne informacije

Bitni događaji

  U martu 2015. godine Vlada Republike Srbije usvojila je Strategiju za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti za period od 2015. do 2020. godine.

  Kroz program Godina preduzetništva objedinjena je finansijska i nefinansijska podrška ovom sektoru u 2016.

  Tokom 2017. Program je prerastao u Deceniju preduzetništva čime Vlada Republike Srbije i Ministarstvo privrede nastavljaju sa sistemskom podrškom sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika koji čini 99,80% srpske privrede i zapošljava 67% radnika Srbije.

  AOFI, kao izvozno kreditna agencija Republike Srbije, aktivno učestvuje u programu Decenija preduzetništva pružajući finansijsku podršku najznačajnijem segmentu srpske privrede. Više o deceniji preduzetništva možete pročitati ovde.

  Saznajte više
   informacije

   Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

   ADDRESS

   63739 street lorem ipsum City, Country

   PHONE

   +12 (0) 345 678 9

   EMAIL

   info@company.com